Kraljica iz Katwa

Film / Biografija, Združene države Amerike
125 min | IMDB: 7,3 |

Živopisna resnična zgodba o deklici, ki je prodajala koruzo na kmečkih ulicah Ugande. Vse se spremeni, ko se izkaže, da je nadarjena šahistka.

Pripoved spremlja Phiono Mutesi (Madina Nalwanga), mednarodno šahovsko senzacijo, ki je kot deklica živela v revnem predelu podeželske Ugande. Pri devetih letih spozna Roberta Katendeja (David Oyelowo), begunca in misijonarja, ki revnim otrokom daje upanje o boljšem življenju tako, da jih uči igrati šah. S pomočjo Roberta in podpore krajevne skupnosti se Phiona prelevi v eno najbolj obetavnih imen na prizorišču šahovskih tekmovanj in že sanja o tem, da bo postala velemojstrica te igre.

Zgodba prinaša priredbo knjižne uspešnice avtorja Toma Crothersa iz leta 2012 "The Queen of Katwe: One Girl's Triumphant Path to becoming a Chess Champion". Z oskarjem nagrajena Lupita Nyong'o igra Harriet, Phionino mater.

Režija: Mira Nair

Igrajo: Madina Nalwanga,David Oyelowo,Lupita Nyong'o,Martin Kabanza,Taryn Kyaze,Ivan Jacobo,Nicolas Levesque,Ronald Ssemaganda,Ethan Nazario Lubega,Nikita Waligwa