FilmŠportDokumentarniOtroškiNadaljevanke-nanizanke
Siol.net
3sat
Vpišite / Izberite kategorijo
Vpišite / Izberite podkategorijo
3sat

5. 7. 2025

12.15–13.00

Tema

Thema

Dokumentarni / Družboslovje

Slika oddaje

Oddaja Tema nas informira o dogodkih in usodah, ki bi ganile vsakogar.

Ženska toži zdravnika za zdravljenje neplodnosti: "Imela sem notranji nemir. Bil je občutek, da ne morem povedati, od kod prihajam." Da v njeni družini nekaj ni v redu, je Mira S. (ime spremenjeno s strani uredništva) slutila že od otroštva. Zdaj je DNK-test potrdil: njen oče ni njen biološki oče. Prav tako ne oče njenih dveh sester. Starši so v začetku devetdesetih let obiskali zdravnika za zdravljenje neplodnosti na Štajerskem. "Mislili so," pravi innsbruška odvetnica Lisa Holzmann, "da bodo izvajali le hormonske terapije." Zdravnik naj bi brez privolitve uporabil tuje seme. Mira S., ki je danes sama zdravnica, zdaj stopa v javnost, da bi ugotovila, ali obstajajo še drugi primeri. Poročata Eva Kordesch in Oliver Rubenthaler. Sigrid Stagl – Znanstvenica za prihodnost: "Želim služiti družbi. Zato sem znanstvenica," pravi Sigrid Stagl z Ekonomske univerze na Dunaju. Je prva doktorandka na svetu na področju ekološke ekonomije, kjer je človek postavljen pred denar. Stagl prikazuje, kako bi morali spremeniti naš gospodarski sistem, da bi se zoperstavili človekovemu segrevanju Zemlje. Odraščala je na kmetiji v Waldviertlu in že kot otrok doživljala vpliv podnebja na kmetijstvo. Za svoje delo je bila Sigrid Stagl lani nagrajena z nazivom Znanstvenica leta. Portret pripravil Leon Hoffmann-Ostenhof. 30 let "Thema": Pogled nazaj – Jedrska elektrarna Zwentendorf: 30.000 glasov je odločilo: 50,47 odstotka Avstrijk in Avstrijcev je leta 1978 glasovalo proti miroljubni uporabi jedrske energije v naši državi. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je zdelo, da je večina Avstrijcev za jedrsko energijo, saj so jo predstavljali kot čisto, poceni in nujno. A nasprotniki jedrske energije so se organizirali in označili začetek avstrijskega okoljskega gibanja. Tretji prostori: Nisi doma, pa vendar si doma: "Lahko sem preprosto jaz. Vedo, kaj imam rada, in tukaj me poznajo," pravi Teresa Zimmermann o svojem Tretjem prostoru, kavarni Landtmann na Dunaju. Drugi gredo na kopališče v Celovcu ali na goro v Montafonu. To so kraji, kjer socialne razlike niso pomembne. Izraz Tretji prostor prihaja iz sociologije. Služi za sprostitev od Prvega prostora, družine, in Drugega, dela. "Nisi doma, pa vendar si doma," tako to opisuje sociologinja iz Vorarlberga Judith Lutz. Oliver Rubenthaler je za "Thema" obiskal ljudi na njihovih Tretjih prostorih.

Aktualno
Ena številkaEna številka

Preizkusite storitev Ena številka, ki vam omogoča, da povežete do 3 naprave, ki se vse predstavljajo z isto telefonsko številko.

Samodejno ustvarjeni podnapisiSamodejno ustvarjeni podnapisi

Uživajte v televizijskih vsebinah brez komunikacijskih ovir. Za boljšo dostopnost smo dodali samodejne podnapise.

Novi paketiNovi paketi

Preverite ponudbo novih paketov SUPR voznik. Samo za člane programa zvestobe Telekoma Slovenije.

© TSmedia, medijske vsebine in storitve, d. o. o.
Vse pravice pridržane 1997-2025.