Misija: Vulkani Exploration Volcano

Dokumentarni / Poljudnoznanstvena oddaja, 1. sezona, 3. del, Ostalo

Lovec na vulkane Chris Horsley se podaja globoko v nekatere najaktivnejše vulkane na svetu, da bi zbral nove znanstvene informacije.

Etna, najaktivnejši vulkan v Evropi, doživlja najdaljši niz izbruhov v zadnjih letih. Naša zgodba se začenja leto poprej, še preden so izbruhi dosegli vrhunec. Etna bruha v presledkih in pod vrhom nastaja nov krater. Kaj bo sledilo?

Od afriške Velike riftne doline do ognjenega obroča v Srednji Ameriki - Chris nas bo popeljal v neposredno bližino kraterjev izredno nestabilnih vulkanov, ki se nahajajo v zelo negostoljubnih pokrajinah na Zemlji. V senci 1.571 aktivnih vulkanov našega planeta živi 800 milijonov ljudi, zato se Chris ne bo izpostavljal nevarnosti zgolj iz lastnega užitka, pač pa želi s pomočjo sodobne tehnologije predvideti izbruhe v prihodnosti. V ta namen bo na vulkanskih robovih namestil “sisteme zgodnjega obveščanja”, vključno z merjenjem plinske aktivnosti in nadzornimi spletnimi kamerami, da bodo znanstveniki in lokalno prebivalstvo seznanjeni glede muhastega delovanja vulkanov.