13 dni Thirteen Days

Film / Triler, Združene države Amerike
155 min | IMDB: 7,3 |

Vojna drama o kubanski krizi. Oktobra leta 1962 so ameriška vohunska letala fotografirala namestitev sovjetskih jedrskih raket na Kubi.

Jederski arzenal zbran na otoku pred ZDA, bi lahko v nekaj minutah uničil vzhodne in južne države ameriške federacije. Bela hiša s predsednikom John F. Kennedyjem in njegovimi svetovalci mora nemudoma poskrbeti za obrambo. Pentagonski jastrebi mu svetujejo napad na Kubo, kar bi omogočilo ponovno invazijo na otok. Kennedy nasprotuje takšni operaciji, saj bi se Sovjeti lahko maščevali nad Evropo, ki je za domet njihovih jedrskih raket kakor na dlani. Zdi se, da je jedrski spopad neizogiben. Ga lahko še kaj prepreči? Je med glavnimi akterji dovolj razuma, da ustavijo svetovno morijo?

Film je bil nominiran za številne nagrade in jih je veliko tudi prejel. Predvsem so ga dobro sprejeli filmski kritiki in mu namenili nekaj nominacij in nagrad za najboljši film in montažo.

Režija: Roger Donaldson

Igrajo: Shawn Driscoll , Kevin Costner , Drake Cook , Lucinda Jenney , Caitlin Wachs , Jon Foster , Matthew Dunn , Kevin O'Donnell , Janet Coleman , Bruce Thomas