Posebni odnosi The Special Relationship

Film / Biografija, Združene države Amerike
95 min | IMDB: 6,7 |

Film se osredotoča na odnos med nekdanjim britanskim premierjem Tonyjem Blairom in nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom.

Britanski predsednik vlade Winston Churchill je z izrazom "posebni odnosi" označil bližnje politične, diplomatske, kulturne in zgodovinske odnose med Veliko Britanijo ter Združenimi državami Amerike. Nekateri čezatlantski pakti so bili močnejši in bolj osebni od drugih; poosebljali so jih Winston Churchill in Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy in Harold Macmillan, Margaret Thacher in Ronald Reagan ter Tony Blair in Bill Clinton – vsaj nekaj časa. V zgodovini so imeli predsedniki ZDA in britanski ministrski predsedniki poseben delovni odnos. Naravna zavezništva so se še bolj utrdila, ko je predsednik Bill Clinton v vodji laburistov Tonyju Blairu našel sorodno dušo. Mladi politik in karizmatični "starejši brat" sta skupaj sanjala o boljšem svetu. Njuni soprogi Hillary Clinton ter Cherie Blair dopolnjujeta posebno četverico, ki jo povezuje skupna ideologija in osebna naklonjenost. Clinton pomaga Blairu vzpostaviti mir na Severnem Irskem, Blair pa se oddolži s podporo Clintonu med škandalom z Monico Lewinsky. Zveza je na preizkušnji med krizo na Kosovu, kjer Blairova usmerjenost k dejanjem trči ob Clintonovo pragmatičnost. Blair gre trmasto svojo pot in Hillary se tudi sama uveljavi v politiki, Clinton pa ugotovi, da bo Blair vzpostavil novo "posebno zvezo" z naslednjim predsednikom Bushem ml.

Za oskarja nominirani scenarist in producent filmov "Frost/Nixon" ter "Kraljica" prinaša nov vpogled v človeško plat največjih svetovnih voditeljev. Igrajo Michael Sheen, Dennis Quaid, Hope Davis in Helen McCrory.

Režija: Richard Loncraine

Igrajo: Michael Sheen , Demetri Goritsas , Adam Godley , Marc Rioufol , Mark Bazeley , Helen McCrory , Nancy Crane , Dennis Quaid , John Schwab , Hope Davis