Projekt Modra knjiga: Vojne igre Project Blue Book: War Games

Nadaljevanka / Znanstvena fantastika, 1. sezona, 8. del, Združene države Amerike
45 min | IMDB: 7,7 |

Stotnik vojnega letalstva ZDA Michael Quinn in astrofizik Allen Hynek v času hladne vojne preiskujeta domnevne pojave NLP-jev.

Ko v javnosti zaokroži posnetek o napadu NLP-ja na vojaško enoto, Hynek in Quinn odpreta preiskavo in odkrijeta vojake, ki trpijo za fizičnimi in psihološkimi posledicami vojne.

Po navdihu resničnega projekta Modra knjiga je dogajanje v tej razburljivi seriji postavljeno v čas hladne vojne in začetke razvoja atomske dobe, govori pa o preiskovanju NLP-jev s strani Vojnega letalstva Združenih držav Amerike. Izvrsten astrofizik dr. J. Allen Hynek sodeluje pri tajnem vladnem programu skupaj s stotnikom Michaelom Quinnom. V prizadevanjih, da bi odkril resnico glede serij skrivnostnih videnj, bo dr. Hynek postopoma prišel do spoznanja, da je ujet sredi daljnosežnega in nevarnega primera prikrivanja resnice, ki bo pahnila njega in njemu najbližje v veliko nevarnost. V zvezdniški zasedbi serije sta med drugim Aidan Gillen (Igra prestolov) in Michael Malarkey (Vampirski dnevniki). Serija je nastala po navdihu osebnih izkušenj dr. J. Allena Hyneka (Aidan Gillen), univerzitetnega profesorja, ki ga je rekrutiralo vojno letalstvo Združenih držav Amerike, da bi vodil strogo zaupno skrivno operacijo, imenovano Projekt Modra knjiga. Pod njenim okriljem so raziskali na tisoče primerov, od katerih je 700 do danes ostalo nerešenih. Vsaka epizoda temelji na dejanskih arhivih posameznih primerov ter povezuje teorije o NLP z avtentičnimi zgodovinskimi dogodki iz enega najbolj skrivnostnih obdobij v zgodovini ZDA. Tako spoznamo primere iz resničnega življenja, kot so incident s pošastjo v Flatwoodsu v Zahodni Virginiji, Gromanovo letalsko zasledovanje nad Fargom v Severni Dakoti, luči nad Lubbockom v Teksasu in srečanje Chilesa ter Whitteda z NLP nad Montgomeryjem v Alabami. Projekt Modra knjiga raziskuje svet znanosti in skrivnosti, pri gledalcih pa vzbuja radovednost in željo po tem, da bi izvedeli več. V dramski seriji igrajo še: Neal McDonough (Arrow, Legende jutrišnjega dne) v vlogi Jamesa Hardinga, samozavestnega in pronicljivega generala, ki je odgovoren za vodenje novega oddelka zračnih sil, Projekta Modra knjiga; Michael Harney (Oranžna je nova črna, Soy Nero) v vlogi Hugha Valentina, včasih skrivnostnega, vendar vplivnega generala vojnega letalstva ZDA; Laura Mennell (Varuhi, The Man in the High Castle) v vlogi Mimi Hynek, žene dr. J. Allena Hyneka in njegove zveste življenjske partnerice ter latvijsko-kanadska igralka Ksenia Solo (Črni labod, Izgubljeno dekle) v vlogi Susie Miller, elegantne, privlačne in zavidljivo samozavestne ženske, ki je v resnici še bolj očarljiva, kot sprva opazimo.

Režija: Thomas Carter

Igrajo: Ksenia Solo , R.J. Fetherstonhaugh , Ian Tracey , Robert John Burke , Nicholas Holmes , Michael Malarkey , Alex Barima , Kurt Evans , Aidan Gillen , Nathanael Vass