FilmŠportDokumentarniOtroškiNadaljevanke-nanizanke
Siol.net
ORF 2
Vpišite / Izberite kategorijo
Vpišite / Izberite podkategorijo
ORF 2

25. 11. 2025

1.40–2.12

Tema

Thema

Dokumentarni / Družboslovje

Slika oddaje

Oddaja Tema nas informira o dogodkih in usodah, ki bi ganile vsakogar.

Posilstvo pod omamo – primer Pelicot v Avstriji Moški iz okrožja Bruck an der Leithi naj bi svojo ženo brez njenega vedenja z drogami spravil v nezavest in jo posilil. domnevni storilec je bil na deželnem sodišču v Korneuburgu še nepravnomočno obsojen na sedem let zapora. Primer spominja na Gisèle Pelicot v Franciji. Dve nemški novinarki uredništva STRG_F NDR-ja v Hamburgu sta dve leti inkognito raziskovali po spletnih platformah. Razkrili sta, da Pelicot ni osamljen primer, temveč načrtovano delovanje celotne mreže uporabnikov. Moški so omamljanja in posilstva svojih partnerk in žena ter foto- in videomateriale o samih dejanjih objavljali na internetu. "Moj lastni mož me je razkazoval kot poceni kos mesa," poroča ena od žrtev. Andrea Poschmaier je raziskovala za oddajo THEMA. Takratne programske napovedovalke – Eva Maria Klinger in Chris Lohner Sta ikoni avstrijske televizije šestdesetih in sedemdesetih let. Eva Maria Klinger je leta 1967, potem ko je zmagala na natečaju, začela kot programska napovedovalka na ORF. Čez noč je postala znana po vsej Avstriji. "Takrat so bile samo tajnice, maskerke in mi, govoreče lutke. Dolgo sem se borila, da bi si smela sama napisati tiste tri stavke za vsako oddajo," pravi danes 81-letna doktorica teatrologije, ki je pozneje naredila kariero kot kulturna urednica. "Zgodilo se je, da ti je kdo plosknil po zadnjici, pa sem plosknila nazaj. Ničesar si nisem pustila," tako Chris Lohner v intervjuju za THEMA. Eva Kordesch je srečala obe ženski, z njima govorila o svetu tistega časa in ju vprašala, kakšen nasvet bi dali današnjim mladim ženskam. Prebivalci Blattena v Švici po gorskem podoru "Imela sem občutek, da je zdaj vse izginilo," pravi Karin Ritler, nekdanja prebivalka Blattena, "dni in dni sem jokala." Lukas Kalbermatten je izgubil svoj 75 let star hotel. Pravi: "Vse svoje življenje sem preživel v tej hiši. Tistega, kar me veže na to hišo, ni mogoče obnoviti." 28. maja je ogromen gorski podor skoraj celotno švicarsko vas Blatten pokopal pod več metrov debelo plastjo skal, blata in ledeniškega ledu. Vseh 300 prebivalk in prebivalcev so – razen enega – pravočasno spravili na varno. Zdaj naj bi Blatten v nekaj letih ponovno zgradili. Mnogi se želijo vrniti, a ne vsi. Kako ohraniti občutek doma, ko je vas uničena? Reportaža Marion Flatz-Mäser.

Aktualno
Ena številkaEna številka

Preizkusite storitev Ena številka, ki vam omogoča, da povežete do 3 naprave, ki se vse predstavljajo z isto telefonsko številko.

Paketi Naj po nižji ceniPaketi Naj po nižji ceni

Povezujte se z bližnjimi s paketom Naj – naročnino paketa Naj B ali Naj C vam znižamo za 3 €. Če imate tudi paket NEO, pa si mobilni paket zagotovite za samo 9,99 € na mesec.

Zaščita pred spletnimi nevarnostmiZaščita pred spletnimi nevarnostmi

Poskrbite za celovito zaščito domačega omrežja in svojih mobilnih naprav - izberite storitev Varen splet.

© TSmedia, medijske vsebine in storitve, d. o. o.
Vse pravice pridržane 1997-2025.